Frisk fjelluft gav klare tanker hos bøndene

Nysgjerrige og tillitsfulle geiter.

Nysgjerrige og tillitsfulle geiter.

Foto: Everdien van Weeghel / Fylkesmannen i Telemark

Nye ideer og nye kontakter var noe av det de unge bøndene fra Telemark og Buskerud fikk med seg hjem etter en frisk fjelltur i Buskerud. To dager, 29.-30. august, var 40 deltakere samlet i øvre Hallingdal på studietur i Fjellandbruket.

Deltakerne fikk se, smake og høre om drift og veivalg hos omkring 15 bønder i Ål og Hol. Grinda på stølen ble slått opp og geitene sto klare og ventet. Bøndene delte gladelig med seg av erfaringer og tanker rundt fjelldrifta. Deltakerne fikk selv mulighet til å bli kjent og dele på tanker de har rundt overtaking, veivalg og satsing på gårdens ressurser.

Vakre Iungdalshytta huset deltakerne og lokale retter sto på menyen. "Se på gårdens ressurser, dine egne mål og forventninger", var noen av rådene som fulgte. Atter andre mente det var viktig "å finne seg en god make og stelle godt med foreldregenerasjonen", budskapet var at det er godt å stå sammen og dele på oppgavene.

Fjellandbruket er inne i sitt siste prosjektår (2014-2016) og det er mange bønder som har fått realisert større og mindre tiltak i fjelldrifta si. Studieturen var et ledd i denne satsingen. Nettverket av unge bønder er et viktig forum å satse på videre, og de unge bøndene er glade for initiativet som Fjellandbruket har tatt.

Nybygd geitefjøs på stølen.